Κύστη Δοντιού

Η κύστη δοντιού είναι ίσως από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οδηγούν τους ανθρώπους εσπευσμένα στον οδοντίατρο καθώς μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά και αναπάντεχα έντονο πόνο και φλεγμονή στην περιοχή της γνάθου.

Μια κύστη δοντιού αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να  προκαλεί πόνο ή να δίνει άλλα συμπτώματα και  γίνεται αντιληπτή μόνο όταν αποκτήσει μεγάλο  μέγεθος ή όταν επιμολυνθεί και προκαλέσει  φλεγμονή και πόνο.

Μια κύστη δοντιού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί με μία επιφανειακή εξέταση. Κάνοντας μία ακτινογραφία, μία πανοραμική ή μία τομογραφία μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε την αλλοίωση. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε μια κύστη δοντιού, τόσο πιο περιορισμένες θα είναι οι βλάβες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι μια κύστη δοντιού;

Μια οδοντική κύστη είναι μια παθολογική κοιλότητα η οποία περιέχει υγρό,  κύτταρα και άλλες οργανικές ουσίες και περιβάλλεται από ένα ανθεκτικό τοίχωμα. Μια κύστη δοντιού αναπτύσσεται συνήθως στην άκρη ενός δοντιού, στην περιοχή του ακρορριζίου.

Μια κύστη δοντιού μπορεί να δημιουργηθεί λόγω της φλεγμονής του νεύρου (1), ενώ σε άλλες πάλι περιπτώσεις μια κύστη μπορεί να εμφανιστεί σε ένα δόντι που έχει γίνει μεν απονεύρωση, αλλά δεν αφαιρέθηκαν πλήρως τα μικρόβια (2).

Το δυσάρεστο είναι ότι η κύστη αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να  προκαλέσει σταδιακή καταστροφή του οστού, αλλά και των παρακείμενων δοντιών (3) ή ακόμα και πιο ευαίσθητων ιστών, (4) , όπως το νεύρο της κάτω γνάθου (σημειωμένο με την κίτρινη γραμμή).
Αυτός είναι και ο λόγος που μια κύστη θα πρέπει να την αφαιρέσουμε το συντομότερο δυνατό.

Kύστη δοντιού και αποκατάσταση

Από τη στιγμή που ανακαλύψουμε μια κύστη δοντιού θα πρέπει να την αφαιρέσουμε  μαζί με το υπεύθυνο δόντι. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο εκείνο προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα ιστών. Παράλληλα με την αφαίρεση της κύστης θα πρέπι να προχωρήσουμε σε μια οστική αναγέννηση της γνάθου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο αισθητικό πρόβλημα.

Με τις ψηφιακές απεικονιστικές μεθόδους, μπορούμε πλέον να αξιολογήσουμε το μέγεθος της κύστης  και την έκταση της βλάβης πριν καν αρχίσουμε τη θεραπεία (1, 2)

Αφού αφαιρέσουμε την κύστη μπορούμε με τις μεθόδους για την αναγέννηση της γνάθου να  αναπληρώσουμε το κόκαλο που έχει χαθεί (3), και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε το δόντι που λείπει με ένα εμφύτευμα δοντιού (4).

Πολύτιμο βοήθημα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της βιο-τεχνολογίας και συγκεκριμένα η μέθοδος a-PRF. Πλέον μπορούμε να απομονώσουμε τους αυξητικούς παράγοντες που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα και μέσω φυγοκέντρισης να δημιουργήσουμε ένα αναγεννητικό θρόμβο.

Αυτός τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης μαζί με το οστικό μόσχευμα. Έτσι παράλληλα με τις εξαιρετικές ιδιότητες των σύγχρονων οστικών μοσχευμάτων, βοηθούμε και τον ίδιο τον οργανισμό, καθώς με τη μέθοδο a-PRF πολλαπλασιάζουμε την αναγεννητική ικανότητα του οργανισμού.

Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους της οστικής αναγέννησης και τα εξελιγμένα εμφυτεύματα δοντιών μπορούμε όχι μόνο θα θεραπεύσουμε μια κύστη δοντιού, αλλά να  αποκαταστήσουμε λειτουργικά και αισθητικά το σημείο αυτό.

Είπαν για Εμάς

Το καλά νέα είναι ότι μπορούμε να προλάβουμε μια κύστη!
Πηγαίνοντας τακτικά στον οδοντίατρο προλαμβάνετε την εμφάνιση τερηδόνας και φλεγμονών, και τη δημιουργία μιας κύστης.
Αν έχετε πονόδοντο μην τον αγνοήσετε – κάνετε άμεσα την απονεύρωση και προλάβετε τις επιπλοκές από μια κύστη δοντιού!

Κύστη δοντιού – η σιωπηλή απειλή της στοματικής υγείας.

Έχετε απορίες;

Κλείστε τώρα ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.