Εξαγωγή Φρονιμίτη

Ο φρονιμίτης είναι το δόντι που από νεαρή ήδη ηλικία, συνοδεύεται με αρκετά προβλήματα. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους έφηβους, καθώς δεν είναι σπάνιο κάποιος να υποφέρει από τον φρονιμίτη ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Ο φρονιμίτης είναι το δόντι που από νεαρή ήδη ηλικία, συνοδεύεται με αρκετά προβλήματα. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους έφηβους, καθώς δεν είναι σπάνιο κάποιος να υποφέρει από τον φρονιμίτη ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος φρονιμίτης σας δημιουργεί προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ειδικό, για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να συζητήσετε μαζί του τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε.

Γιατί συμπεριφέρεται ένας φρονιμίτης διαφορετικά από τα άλλα δόντια;

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο δόντι της μόνιμης  οδοντοφυΐας και ανατέλλει φυσιολογικά συνήθως στην  ηλικία των 17-23 ετών.

Ορισμένες φορές όμως, λόγω έλλειψης χώρου,  το δόντι δεν   ανατέλλει καθόλου και παραμένει έγκλειστο μέσα  στη γνάθο – ο λεγόμενος έγκλειστος φρονιμίτης.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ανατέλλει ένα μέρος του δοντιού ενώ το υπόλοιπο δόντι παραμένει παραμένει κρυμμένο κάτω από τα ούλα, ο λεγόμενος ημιέγκλειστος  φρονιμίτης.

Κατά κανόνα οι έγκλειστοι φρονιμίτες της κάτω γνάθου είναι αυτοί που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ένας έγκλειστος φρονιμίτης της άνω γνάθου δεν μπορεί να δώσει συμπτώματα.

Φρονιμίτης και θέση στη γνάθο

Το γεγονός ότι υπάρχει ένας φρονιμίτης στο στόμα,  δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να γίνει εξαγωγή του δοντιού αυτού.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, όπου στη γνάθο υπάρχει αρκετός χώρος και ο φρονιμίτης παίρνει τη σωστή θέση σαν κάθε άλλο φυσιολογικό δόντι (1).

Όταν όμως υπάρχει έλλειψη χώρου, τότε ένας φρονιμίτης μπορεί να σφηνώσει μέσα στη γνάθο και να ακινητοποιηθεί κάτω από τα ούλα. Ένας τέτοιος έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να έχει ορισμένη κλήση (2), ή να είναι οριζόντιος και να βρίσκεται κάθετα προς τη ρίζα του τελευταίου δοντιού (3).

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που παρά την έλλειψη χώρου ένας φρονιμίτης καταφέρνει να τοποθετηθεί πιο επιφανειακά. Έτσι ένα μέρος του δοντιού διαπερνά τα ούλα και φαίνεται στην στοματική κοιλότητα, ενώ το  μεγαλύτερο μέρος του δοντιού παραμένει έγκλειστο στη γνάθο – είναι οι λεγόμενοι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες (4).

Γιατί ένας φρονιμίτης προκαλεί πόνο;

Καθώς ο φρονιμίτης βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο του στόματος, είναι σχεδόν αδύνατο να τον βουρτσίσουμε σωστά  και εύκολα αναπτύσσονται βακτήρια.  Ειδικά όταν ένας φρονιμίτης είναι ημιέγκλειστος ,επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, αναπτύσσονται μολύνσεις  (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, κακοσμία και δυσκολία στην κατάποση ή περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος.

Ποια προβλήματα δημιουργεί ένας έγκλειστος φρονιμίτης;

Το συνηθέστερο πρόβλημα με ένα έγκλειστο φρονιμίτη είναι ότι προκαλεί φλεγμονές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, λόγω της στενής επαφής με τον τραπεζίτη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, προκαλείται περιοδοντικός θύλακος και  μόνιμη καταστροφή του οστού που στηρίζει τον δεύτερο γομφίο. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη συχνή εμφάνιση περιοδοντικής φλεγμονής που σταδιακά αποδυναμώνει την στήριξη του διπλανού δοντιού.

Ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης παρουσιάζει συνήθως περισσότερα προβλήματα, καθώς εκτός από τις συχνές φλεγμονές (1) , έχει την τάση να σπρώχνει τα υπόλοιπα δόντια – λόγω της κλίσης που έχει – προκαλώντας συνωστισμό και ανωμαλία στην θέση όλων των υπόλοιπων δοντιών στη γνάθο (2).

Καθώς αυτή η περιοχή βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη στοματική κοιλότητα και η είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αποτελεσματική στοματική υγιεινή, δημιουργείται τερηδόνα όχι μόνο στην φρονιμίτη ( που δεν μας είναι λειτουργικά απαραίτητος ), αλλά και στον μόνιμο δεύτερο γομφίο – τραπεζίτη (3). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα βαθύς περιοδοντικός θύλακος, ο οποίος εκτός από συχνές φλεγμονές προκαλεί απώλεια του οστού και της στήριξης του διπλανού δοντιού.
Έτσι αν δεν γίνει εγκαίρως η εξαγωγή του προβληματικού φρονιμίτη, θα φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε και ένα ακόμα πολύτιμο δόντι – όπως ο δεύτερος γομφίος – με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η φυσιολογική λειτουργία του στόματος.

Πότε γίνεται η εξαγωγή φρονιμίτη;

Είναι σημαντικό η εξαγωγή φρονιμίτη να γίνει σε νεαρή ηλικία. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι ρίζες του φρονιμίτη, που σημαίνει πιο εύκολη, και ανώδυνη επέμβαση. Το πιο σημαντικό όφελος από την εξαγωγή φρονιμίτη σε νεαρή ηλικία είναι ότι προλαμβάνουμε μόνιμες βλάβες στα παρακείμενα δόντια και ιστούς.

Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι μια επέμβαση που τελικά θα χρειαστούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέσα σε  μερικές ημέρες  υποχωρούν τα συμπτώματα και μπορούμε να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Εξαγωγή φρονιμίτη και a-PRF™

Ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις η συρρίκνωση του οστού και των ούλων, είναι τόσο έντονη, που δημιουργείται βλάβη στην οστική στήριξη και στα ούλα του διπλανού δοντιού (3).

Με την μέθοδο a-PRF™ τοποθετούμε στο σημείο της επέμβασης αναγεννητικούς θρόμβους και μεμβράνες (2) οι οποίοι απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούμε την απώλεια οστού(3).

Χάρη στους αυξητικούς παράγοντες και τη μέθοδο a-PRF™ ενισχύουμε την αναγεννητική ικανότητα του οργανισμού, μειώνοντας την υποχώρηση των ούλων, ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις, και το σημαντικότερο προστατεύουμε τα υπόλοιπα μόνιμα δόντια εξασφαλίζοντας μια άρτια οστική στήριξη και υγιή ούλα.

Ίσια δόντια και φρονιμίτες

Όποιος έχει κάνει ορθοδοντική θεραπεία, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα  πρέπει να βγάλει τους φρονιμίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο γίνεται η ορθοδοντική  θεραπεία είναι η έλλειψη χώρου με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στραβά ή στριμωγμένα. Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας (πολλές φορές μάλιστα και πριν από την έναρξη αυτής) πρέπει να γίνει εξαγωγή των φρονιμιτών,  για να διασφαλίσουμε μια ομαλή ορθοδοντική θεραπεία και ένα σταθερό τελικό αποτέλεσμα.

Όσοι τυχεροί είχαν πάντα ίσια δόντια (χωρίς ορθοδοντική θεραπεία) και βλέπουν σιγά σιγά τα μπροστινά τους δόντια να στραβώνουν, θα αναρωτηθούν  κατά πόσο ένας φρονιμίτης που υπάρχει στο στόμα, θα μπορούσε να προκαλέσει την μετακίνηση αυτή.

Ο συνωστισμός των πρόσθιων δοντιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όμως ένα είναι σίγουρο: η παρουσία των φρονιμιτών μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση  και να οδηγήσει σε ακόμα πιο έντονο ορθοδοντικό και αισθητικό πρόβλημα.

Είπαν για Εμάς

Αν οι φρονιμίτες σας βγαίνουν στραβά μην διστάσετε να τους βγάλετε! Θα προστατέψετε έτσι τα διπλανά δόντια από τερηδόνα και όλα τα υπόλοιπα δόντια από το να στραβώσουν. Επιλέγοντας να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες προληπτικά, η εξαγωγή θα είναι πολύ πιο ανώδυνη και απλή!

Εξαγωγή φρονιμίτη για ένα ξένοιαστο και υγιές χαμόγελό!

Έχετε απορίες;

Κλείστε τώρα ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.