Ηλεκτρονικές Δημοσιεύσεις

Γυναίκα: Εφηβεία και χαμόγελο.

Συντάκτης: Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου | Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012

Εφηβεία  είναι η φάση στην οποία ένα κορίτσι μετατρέπεται σε μια νέα γυναίκα. Ο γυναικείος οργανισμός βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη και αλλαγή. Οι πολύπλοκες λειτουργίες του ρυθμίζονται από διάφορες ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό, και φυσικά το στόμα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Με την επίδραση των ορμονών αλλάζει η συμπεριφορά των ούλων: μειώνεται η ανθεκτικότητα στα μικρόβια της οδοντικής  πλάκας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα.

Τι είναι η ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα;

Η ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα , η λεγόμενη περιοδοντική νόσος, είναι μια φλεγμονή των ούλων, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και προσβάλλει τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών.
Κύρια αιτία είναι η οδοντική πλάκα: μια αόρατη κολλώδης ουσία που αποτελείται κυρίως από τα μικρόβια του στόματος. Τα μικρόβια αυτά παράγουν διάφορες τοξίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή των ούλων.
Στο αρχικό στάδιο, που ονομάζεται  ουλίτιδα, τα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα και ματώνουν εύκολα. Εάν υποτιμήσουμε τα σημάδια αυτά, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, στην περιοδοντίτιδα, όπου έχουμε βαθύτερη καταστροφή των ούλων και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια στη γνάθο. Σταδιακά τα δόντια χαλαρώνουν, ενώ σε προχωρημένο στάδιο της περιοδοντίτιδας μπορεί ακόμα και να χάσουμε τα δόντια μας.

Εφηβεία

Οι καθοριστικές αλλαγές του οργανισμού ρυθμίζονται από  διάφορες ορμόνες, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα οιστρογόνα προκαλούν στο στόμα μια σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ τα ούλα παρουσιάζουν μια πολύ έντονη  φλεγμονή, η οποία μάλιστα είναι τόσο έντονη, που τα ούλα  ματώνουν ακόμα και με το παραμικρό άγγιγμα.
Είναι μια πάθηση που αποκαλείται ουλίτιδα της εφηβείας και προσβάλλει  τις περισσότερες κοπέλες. Τόσο τα ίδια τα κορίτσια, όσο και οι γονείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τα συμπτώματα αυτά, γιατί μπορεί να  προκληθούν μόνιμες βλάβες – περιοδοντίτιδα –  ήδη από μια τόσο νεαρή ηλικία.
Τα καλά νέα είναι ότι η εφηβική ουλίτιδα θεραπεύεται!.Για την θεραπεία ουλίτιδας των εφήβων, όπως σε κάθε περιοδοντική θεραπεία, θα πρέπει ο περιοδοντολόγος να απομακρύνει, τα μικρόβια και την πέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και ιδιαίτερα κάτω από τα ούλα. Παράλληλα θα πρέπει η ίδια η κοπέλα να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη στοματική υγιεινή.
Ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την ηλικία είναι τα ορθοδοντικά σιδεράκια,  ευτυχώς όμως υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες  και άλλα  βοηθήματα  γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Η υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους γονείς είναι βέβαια πάντα αναντικατάστατη.
Με το τέλος της εφηβείας εξομαλύνονται τα επίπεδα των ορμονών, και οι υπερβολικές αντιδράσεις των ούλων μειώνονται σταδιακά. Από εδώ και πέρα η  νεαρή πλέον γυναίκα θα πρέπει να συνεχίσει την καλή στοματική υγιεινή, παράλληλα με τακτικές επανεξετάσεις, ώστε να διατηρήσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για μια ζωή.

( Δείτε την συνέντευξή μας πάνω σε αυτό το θέμα  ΕΓΩ )