Ηλεκτρονικές Δημοσιεύσεις

Περιοδοντίτιδα και γενική υγεία

Συντάκτης: Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου | Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2014

Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή των ούλων η οποία εξελίσσεται σταδιακά και οφείλεται στην οδοντική πλάκα. Στα πρώτα στάδια της περιοδοντίτιδας τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα, σε βαθμό που μπορεί κανείς και να τα αγνοήσει.
Όταν όμως η φλεγμονή προχωρήσει βαθύτερα, τότε έχουμε έντονη φλεγμονή, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορούμε να χάσουμε τα δόντια μας.

Πρόσφατες στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες- ακόμα και παιδιά 3 ετών! 50% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποια πρώτα σημάδια περιοδοντίτιδας μέχρι τα 18 τους χρόνια, ενώ 75% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από την περιοδοντίτιδα μέχρι τα 35.
Όσοι καπνίζουν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την περιοδοντική νόσο, ενώ γενετικές έρευνες έδειξαν ότι 30% του πληθυσμού ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για περιοδοντίτιδα ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθούν.

Όσο απίθανο και ν’ ακούγεται, η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γενικότερη υγεία μας, καθώς έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση με διάφορες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη ή διάφορα καρδιακά προβλήματα

Περιοδοντίτιδα & Διαβήτης
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν σχεδόν τις τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από περιοδοντίτιδα. Τελευταία έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, ότι δηλαδή η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Περιοδοντίτιδα & καρδιακά νοσήματα
Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι ορισμένα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσοι έχουν προσβληθεί από περιοδοντίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές παθήσεις και έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ένα βαρύ έμφραγμα, από αυτούς που έχουν υγιή ούλα.

Περιοδοντίτιδα & εγκυμοσύνη
Η ομαλή πορεία μιας εγκυμοσύνης μπορεί να απειληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κ.λ.π. Τελευταία έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από περιοδοντίτιδα, έχουν τις εφταπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να φέρουν στον κόσμο ένα λιποβαρές μωρό.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται και με άλλες μορφές γενικών νόσων του οργανισμού. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι τα βακτηρίδια ήταν υπεύθυνα για την σχέση της περιοδοντίτιδας με τις διάφορες ασθένειες.

Όμως πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν όχι τα ίδια τα μικρόβια, αλλά η φλεγμονή που προκαλούν, μπορεί να ευθύνεται για επιπτώσεις στη γενικότερη υγεία μας.
Έτσι αντιμετωπίζοντας την φλεγμονή των ούλων δεν βοηθά μόνο να καταπολεμήσουμε την περιοδοντίτιδα, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις του οργανισμού.

Μπορεί να μην μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε πλήρως αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι:

Η υγεία του σώματος ξεκινά από την υγεία του στόματος!