Ηλεκτρονικές Δημοσιεύσεις

Ουλιτιδα, περιοδοντιτιδα & Kαρδιά

Συντάκτης: Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου | Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι περιοδοντική νόσος, δηλαδή η ουλιτιδα, η περιοδοντιτιδα κλπ, απειλούν την υγεία του στόματος προκαλώντας ερεθισμό, αιμορραγία των ούλων, κινητικότητα των δοντιών, και οδηγούν στην απώλεια των δοντιών.
Η περιοδοντιτιδα, δεν επηρεάζει μόνο την υγεία και λειτουργία του στόματος, αλλά σχετίζεται και με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε βαθμό που να έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός δείκτης κινδύνου!

Σχέση της καρδιάς με την ουλιτιδα και την περιοδοντιτιδα
Η πρώτη σχετική έρευνα έγινε το 1989 στην Φινλανδία και έδειξε ότι ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, είχαν παράλληλα και προβλήματα της στοματικής υγείας, όπως τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.
Έκτοτε περισσότερες μελέτες απέδειξαν ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόκληση καρδιοπαθειών, συγκρίσιμο με το κάπνισμα και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014. Μελετήθηκαν περισσότεροι από 15.000 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια στεφανιαία νόσο και εξετάστηκαν σχετικά με την υγεία των δοντιών τους. Διαπιστώθηκε ότι η περιοδοντική νόσος (απώλεια δοντιών, αιμορραγία των ούλων) σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ένα βαρύ έμφραγμα, από αυτούς που έχουν υγιή ούλα.

Πώς μπορεί η περιοδοντιτιδα να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις?
Παρότι δεν είναι απολύτως εξακριβωμένος ο μηχανισμός, οι ειδικοί προτείνουν αρκετούς πιθανούς τρόπους μέσω των οποίων η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία της καρδιάς :

Αρτηριοσκλήρωση.
Καθώς η φλεγμονή των ούλων προκαλείται από μικρόβια, αυτά μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία των αθηρωματικών πλακών (αρτηριοσκλήρωση).Έτσι μπορούν να σχηματιστούν θρόμβοι σε μια αρτηρία της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή, ή στις καρωτίδες οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φλεγμονώδης αντίδραση.
Τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορεί να προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση των κυττάρων του αίματος. Αν αυτή η φλεγμονή συμβεί στα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αγγείων , ή να προκαλέσει βλάβη και στην ίδια την καρδιά.Είναι πλέον γνωστό ότι τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας προκαλούν την αύξηση της έκκρισης CRP (C-reactive proteins) από το ήπαρ, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Ενδοκαρδίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας, μιας οξείας φλεγμονής των εσωτερικών τοιχωμάτων και των βαλβίδων της καρδιάς.

Θεραπεία της περιοδοντιτιδας & Υγεία της καρδιάς.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας οδηγεί και στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.
Όπως έδειξαν και πρόσφατες έρευνες, η απομάκρυνση των μικροβίων της περιοδοντίτιδας έφερε σημαντική βελτίωση σε πολλούς δείκτες όπως CRP, λευκά αιμοσφαίρια κλπ, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην πρόληψη του κινδύνου των καρδιοπαθειών που μπορεί να καταλήξουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα και την στοματική τους υγεία. Συνιστάται τακτική περιοδοντική αξιολόγηση ώστε τυχόν προβλήματα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα.